Biografie

Fotoshoot in de weilanden van Haaksbergen. Foto: Marieke Dijkhof, visagie: Tamara Sauer

Wanneer Erna Hemming op haar achtste jaar Bach’s Matthäus Passion voor het eerst live uitgevoerd meemaakt, verpandt ze haar hart definitief aan de wereld van de klassieke muziek. Als ze elf jaar is, studeert ze voor zichzelf alle sopraanaria’s in uit de Messiah van Händel.

Vanaf haar 16e jaar volgt Erna een klassieke zangopleiding; echter óók blijft zij zich sterk aangetrokken voelen tot lichte- én popmuziek. In de jaren ‘80 en ‘90 zingt Erna zowel solistisch in bandjes alsmede op het operettepodium waar zij in diverse producties hoofdrollen vertolkt. Haar passie om de ideale mix te kunnen maken van pop en klassiek krijgt volledig gestalte nadat Erna deelneemt aan Henny Huisman’s Soundmixshow en uiteindelijk de grote finale van ‘99 wint met het nummer ‘Spente le Stelle’ van de Franse zangeres Emma Shapplin. Dit is de start van een professionele zangcarrière en direct volgen er veel binnenlandse aanvragen voor optredens.

Twee jaar later brengt Erna onder het label Universal Music het album ‘Avventura’ uit: een unieke productie waarbij veelal bekende klassieke melodiëen worden voorzien van (Italiaanse) teksten en bewerkt met moderne arrangementen. Met een 52-koppige bezetting brengt ze haar live TV-debuut op het podium bij Vara’s Kopspijkers waarna nog vele TV-optredens in binnen- en buitenland volgen. Avventura is een buitengewoon complexe productie waarbij drie producers de scepter zwaaien: Edwin Schimscheimer, Ruud Jacobs (André Rieu producer) en Hans Aalbers.

Avventura wordt behalve in de Benelux ook in Duitsland uitgebracht en in 2009 komt de release op de Koreaanse markt daar nog bij. Het repertoire van Avventura brengt Erna ten gehore tijdens vele (televisie)optredens in binnen- en buitenland. In Duitsland staat zij in shows zoals o.a. ‘Musik für Millionen’ , Das Sonntagskonzert’ en ‘Arena der Stars’ met Andrea Boccelli. Tracks van haar album Avventura komen bovendien op tal van Universal compilatiealbums te staan (Voices, Celtic Mood etc.).

In 2010 ontwikkelt zij bovendien haar klassieke repertoire verder door deel uit te gaan maken van het professionele vocal ensemble CALL o.l.v. (Bach) dirigent Pieter Jan Leusink. In Italië volgen opnames voor een cd en dvd waarop zij meerdere solo’s vertolkt; zowel aria’s uit opera en oratoria alsmede stukken in het (crossover) licht klassieke genre. Talloze concerten zijn het gevolg in veel grote Nederlandse kerken en op concertpodia, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam waar Erna onder meer soleert met haar vertolking van Gabriellas Sång.
Een jaar later vormt ze met electrisch harpiste Janne-Minke en drummer Tom van den Heuvel ‘Moiren’. Met veelal eigen composities gaan ze nog een stapje verder over de grens van symfonische muziek in combinatie met het klassieke stemgeluid van Erna.

In 2014 schrijft en componeert Erna Hemming in opdracht, voor een speciaal muziekproject, dertien bijzondere stukken waarvoor ze in maart afreist naar Zwitserland voor de opnames van de cd Your Vibrations. In 2015 brengt ze een concert op Ameland tijdens de Kunstmaand in november. Een groot deel van haar repertoire wordt begeleid door Jean van Vugt en twee weken later is ze te gast in dezelfde Hervormde kerk in Hollum tijdens het concert van Jan Vayne. Samen met hem brengt ze vier bijzondere stukken ten gehore. Met Jan Vayne besluit ze tevens samen te werken wanneer Erna gevraagd wordt een optreden in het Amstel Hotel te verzorgen ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Amstel (Business Club). Dit prachtige optreden wordt ook nog eens gecompleteerd met 20 mannen van het Ettens Mannenkoor.

Op dit moment schrijft ze aan nieuwe Italiaanse werken in samenwerking met een aantal vooraanstaande componisten en werkt ze volop aan nieuw repertoire ter voorbereiding van komende concerten.

Erna is behalve vocalist, tevens vocal coach en tekstdichter. Haar ultieme passie om haar stem zo breed mogelijk te ontwikkelen om zo alle gewenste muziekstijlen te zingen, brengt ze over op haar leerlingen in haar lespraktijk.

Behalve vele optredens in Nederland, verzorgde Erna Hemming tevens concerten in o.a. Brussel, Antwerpen, Moskou, Salzburg, Leipzig, Oberhausen en Toscane.

Erna Hemming werkt onder andere samen met de volgende muzikanten:
Jan Vayne
Cor Bakker
Jean van Vugt
Edwin Schimscheimer
Ruud Jacobs
Louis van Dijk
Marcel Schimscheimer
Ton Dijkman
André Pouwer
Frank Jansen
Christan Grotenbreg
Danny Sahupala
Jaap Roggeveen
e.v.a.

Erna trad eerder in duetvorm onder meer op met:
Ben Cramer
Rob de Nijs
Bert Simhoffer
Ernst Daniël Smid
Sietse Buwalda
Jorge Castro

En ze werkt(e) met de volgende koren/orkesten/bands:
The New Gospel Sensation
Ettens Mannenkoor
Metropole orkest
Orkest o.l.v. Cor Bakker
Rob de Nijs band o.l.v. Frank Jansen
The Bach Orchestra of the Netherlands
Band o.l.v. Danny Sahupala